Κοινότητας Αρτοτίνας

Η Αρτοτίνα, γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου και καπετανοχώρι της Ρούμελης, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού Φωκίδας, σε απόσταση περίπου 310 χλμ. από την Αθήνα, 115 χλμ. από την Άμφισσα και 85 χλμ. από τη Ναύπακτο. Χτισμένη σε προνομιακή θέση σε υψόμετρο 1100 έως 1350 μ., με εκπληκτική θέα στις κορυφές των Βαρδουσίων που την περιβάλλουν προστατευτικά, είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στα έλατα και τις καστανιές, ενώ γύρω της κελαρύζουν τα νερά των ρεμάτων που συνενώνονται για να σχηματίσουν το Φίδαρη (Εύηνο) ποταμό.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό, στο ιστορικό μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, σώζεται μέχρι και σήμερα το κελί όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος, ο μεγαλύτερος από τους πολλούς ήρωες που γέννησε η Αρτοτίνα. Κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου, πραγματοποιούνται τα Διάκεια, εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ήρωα, για να ακολουθήσει στη γιορτή του Αγίου, στις 29 Αυγούστου, το παραδοσιακό πανηγύρι με το Φλάμπουρο.

Το χειμώνα, όπως και τα περισσότερα ορεινά χωριά, μετρά λιγότερους από 50 μόνιμους κατοίκους, που όμως πολλαπλασιάζονται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Στις μεγάλες γιορτές δε, Χριστούγεννα και Πάσχα, κι ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα την περίοδο του πανηγυριού του Αϊ-Γιαννιού, οι Αρτοτινοί συρρέουν στο χωριό και όλα θυμίζουν τις παλιές, χαρούμενες μέρες.

log0177.jpg